Glaskunstobjecten om te herdenken en herinneren

Funeralia en vlinders

Al vele jaren maakt Marleen van Zwienen glaskunstobjecten om te herdenken en herinneren. Voorbeelden hiervan zijn glazen urnen voor het bewaren van as of sieraden en presse-papiers met as erin verwerkt. Om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte een plaats te hebben waar te vroeg geboren kindjes kunnen worden herdacht is op de begraafplaats De Haarhof in Gorinchem. een vlindertuin met een rots aangelegd. Op deze rots kunnen kleine glazen vlinders worden aangebracht.

De nabestaanden kiezen welke vorm, maat en kleur ze willen. Er kan een beetje as mee gesmolten worden. Ook kan er een korte tekst worden gegraveerd, gezandstraald of geëtst. Voorbeelden hiervan staan hieronder. Natuurlijk is het ook mogelijk om een vlinder op een kleine steen te bevestigen voor thuis.

De eerste vlinder is in regenboogkleuren uitgevoerd. In de kleurenleer is rood de meest aardse kleur en paars de Koninklijke kleur. Het rood van de regenboog zal aan de staartzijde van de vlinder komen, het paars aan de hoofdzijde, daar waar de vlinder een opstijgende beweging maakt vanaf de rots. De afmeting van de eerste vlinder heeft een harmonieuze verhouding tot de rots, ongeveer 25 cm breed.

De vlinders worden in glas uitgevoerd door middel van glasfusing. Dit is een zeer oude techniek waarbij plaatglas gesneden en gerangschikt in vorm en kleur in een nauwkeurig aangestuurde oven versmelt. Daarna volgt een tweede ovengang waarbij een speciale op maat gemaakte mal zorgt dat de vlinder zijn 3-d vleugelslag krijgt. Tot slot wordt de vlinder gelijmd op de rots.

Gekozen is voor een grote, bijna witte granieten rots uit het Zweedse Solvesborg. Door de bijna witte kleur van de rots komen de kleuren van het vaak transparante glas het best tot hun recht.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van vlinders in verschillend maten, As objecten, Presse-papier en sieraden.

Heb je interesse of wil je meer weten neen dan contact met mij op via het contactformulier op deze website.

Over Marleen

Vanuit een aanvankelijke interesse in hoe dingen in elkaar zitten en gemaakt worden, heb ik mij ontwikkeld naar een multidisciplinaire kunstenaar die geinteresseerd is in hoe mensen in elkaar zitten en zich tot elkaar verhouden.

Lees meer over Marleen

Laatste nieuws

Ondertussen op Facebook

Copyright © 2020 Marleen van Zwienen. All Rights Reserved. Designed By © Fotoexpressie

Search